De Poolse Landdag!

Een mooie uitdrukking, de Poolse Landdag, ik krijg daar allerlei beelden bij, en ja deze zijn toch gekleurd met het beeld van nu, mijn overbuurman is een hardwerkende Pool zo ook zijn vrouw.

Had ik vorig jaar nog moeite met het starten van de auto en maakte ik de buurt wakker omdat ik voor dag en dauw op pad ging om op tijd op de locatie van de training te komen, dan was hij me al voor geweest, zijn auto had hetzelfde probleem, moeite met starten. Dat zijn van die heerlijke ochtend rituelen bedenk ik me nu. Het hele huis nog in diepe rust, ik aan de koffie en mijn overbuurman start zijn auto. Wat hem iedere keer lukte en dus was hij op tijd op zijn werk.

En zorgde ik dit voorjaar voor een nieuwe startmotor in mijn groene golf cabrio, om hem vervolgens af te staan aan mijn schone zoon met de belofte van mijn dochter dat zij nu echt het voornemen heeft om ook het rijbewijs te halen. Heb ik net als mijn Poolse overbuurman een andere auto. En beide starten ze en rijden zij naar het werk. Een ander geluid ’s ochtends vroeg, fijn voor de buurt.

Oké maar die Poolse landdag en het beeld dat ik erbij heb, ik weet eigenlijk niet of mijn buurman op het land werkt, ik heb hem dat nooit gevraagd, en ik vraag mij af of je midden in de winter op het land werkt. Want dat is wat de landdag ook oproept, komt dit omdat ik ooit betrokken was bij het LTO project, waar we met de aangesloten werkgevers hadden afgesproken dat de Nederlanders voorrang kregen om te werken bij de land- en tuinbouw werkgevers? En indien de Nederlanders niet geleverd konden worden zij een werkvergunning kregen om een Poolse medewerker aan te nemen?

En wat bedoelde de deelnemer dan van de training vorige week ergens in de buurt bij Apeldoorn toen zij opmerkte ‘Wat een Poolse Landdag he’? Mijn vragende blik was voldoende voor nadere uitleg, ‘Nu ja jullie hadden een programma staan, en nu is het heel iets anders geworden met een mooie opbrengst en afspraken’.

Kijk en dat was haar beeld van de dag, interessant eigenlijk want, op weg naar de locatie in de middle of t bos? ’s Ochtends vroeg om 7.15 uur, dacht ik mijn hemel waar brengt de TomTom me nu weer naar toe? Ik ben nog nooit in Polen geweest, mijn lief wel, en zijn reisverhalen kwamen op weg naar de locatie wel opdoemen. Bij het betreden van de blokhut waar de training plaatsvond en het ruiken van de putlucht, heb ik wel even gedacht “ dit wordt een Poolse Landdag!” En weken we werkelijk af van het programma? Of zijn we bewust die Poolse Landdag op gaan zoeken? (mooi vak, trainer)

Wat is nu eigenlijk een Poolse Landdag, vanochtend vond ik het tijd worden om dit eens op te zoeken in mijn zoekmachine Google. En daar vond ik de volgende link http://www.avannistelrooij.nl/website/TLL/avn1.php?OrderId=200900720612&Curr=1&OPId=85

Prachtig toch. En met deze wetenschap maakte ik vanavond tijdens het avondmaal een kleine Poolse Landdag mee.

De vraag wat gaan we eten op eerste Kerstdag werd gesteld aan ons door mijn lief. En daar kwamen de ideeën. Zoonlief, mamma jij maakt het voorgerecht, pappa jij maakt het hoofdgerecht en Froukje en ik maken het toetje. Big smile op het gezicht van zoonlief, een compliment van zijn zus, dat is creatief!

Ook ik was enthousiast misschien iets te, want onze kok begon te sputteren, pruttelen of te Ja maren, dit wordt spannend dacht ik, want ja ik hou van deze processen. Wat doen de kids nu, hun is tenslotte gevraagd Wat eten we met Kerst? Zonder kaders, mogen ze mee besluiten, is hun mening belangrijk? Hebben we echt zeggenschap? Gaan we overtuigen? Wie heeft welke belangen? Mamma is voor, enthousiast, krijgen we pappa over de streep! Er komen alternatieven en voorzetten en nog meer creaties, ze geven het bijna op dus besluit ik de finale vraag te stellen, wat is jouw voorstel? Had jij al een idee? En gesteund door mijn 2 kleine adjudanten durf ik ook nog te zeggen, Jij vraagt ons en wat gebeurd er je keurt de ideeën af. Wat wil jij eten met Kerst? Er wordt iets gemompeld of vervloekt jij met je UWV- gedoe! (hij bedoelde “Moniek de trainer”) En daar komt als een engeltje uit het doosje onze verbinder. Keek ze eerst nog wat verwijtend en verontwaardigd, nu straalt ze en zet haar mooiste glimlach op. Weet je wat, wij gaan voor jullie koken! Is het de glimlach? Of het juiste moment?

Wij zijn allen tevreden en gelukkig met deze oplossing, en hebben nu al zin in het Kerstmaal, ook al wordt dat mogelijk een Poolse Landdag voor mijn lief en mij. Wij vieren nu al voor het 17e jaar op kerstavond ons geluk in Amsterdam met onze trouwe vrienden, eten, drinken en deze avond ook met Caro Emerald.

Of dachten jullie aan de mogelijke chaos in de keuken?コンビ クルムーヴ スマート エッグショック シートベルト固定タイプ JG-550 ホワイト(WH) 【ポイント10倍】【送料無料※】 コンビ チャイルドシート クルムーブ 新生児 回転式【29085
フクビ マルチポスト4A型〜8A型専用【ジョイント40】200入
モード mode オカムラ okamura オフィスチェア 5本脚 ミドルバック デザインアーム アルミフレーム ブラックボディ ミックスクロス CA85BS 幅60.5×奥行57×高さ92?102
【あす楽】絶品!グルメづくし イベリコ豚ベジョータしゃぶしゃぶ 10点Bセット、景品、二次会 景品、目録、ゴルフコンペ、忘年会、新年会
【基本送料無料(沖縄・離島は別途送料2000円)】パナソニック電工 屋根裏収納用はしごユニットアルミタイプ9尺用CW2917E 小屋裏収納
お見積り特別セットお見積りお問い合わせ番号:MI-5371
ムッシーニ プレミアムバルサミコ50 イル・プリヴィレッジョ 50ml
BGMライブラリー第2巻[CD][5枚組]
M70-02 白馬三山とコブシ
開業祝い 母の日 プリザーブドフラワー ★胡蝶蘭オープンフレームM誕生日 結婚祝い 出産祝い 開業祝い 新築祝い 内祝い 両親贈呈 /COVER /OPEN 花 【楽ギフ_メッセ入力】 frm /